14 Aralık 2011 Çarşamba

Çocuk Ruh sağlığı Sayfa 44 :)

AİLE
Bütün insanların küçük yaşta öğrendiği en önemli kavramlardan birisi aile kavramıdır. Aile anne, baba ve kardeş gibi en yakınımızdaki olan fertlerin bütününe verilen isimdir.
Aile kurumu hayatın her evresinde en önemli kurumdur. Destek aldığımız, paylaştığımız ve sığındığımız bu kavram insanların en önemli unsurudur.
Aile kavramı genelde çocuklar için çok önemli görünür. Fakat yetişkin insanlar içinde en az çocuklar kadar önemlidir. Ailenin güçlülüğü ve sürekli olması hem çocuklar için hem de yetişkinler için yararlı etkiler oluşturur. Dağılan ve sorun olan ailevi ortamlarda çocukların gördüğü zarar kadar yetişkinlerde bu durumlardan etkilenmekte. Problem olan bir ailede o ailenin bütün fertleri ondan etkilenmektedir.
Bu durumlarda özellikle anneyle babanın boşanıp ayrı yaşamaya karar vermesi durumu çocukları çok etkiler. Özellikle küçük çocuklara nazaran yetişkin çocuklar bu olaydan daha fazla etkilenirler. Bu boşanma ve ayrı yaşama durumları çocuğun ruh sağlığını etkiler ve bununla beraber birçok problem oluşur.
Türkiye’de aile kavramına çok önem verilmektedir. Ülkemizde aileye verilen önem diğer ülkelere nazaran 3 kat daha fazla. Son dönemlerde giderek zayıflamakta olan aile kurumuna gereken önemi vermek ve her zaman aile kurumunu güçlü tutmak hem yetişkinlerimiz hem de çocuklarımız için daha sağlıklı bir geleceğe adım atmanın en doğru yolu olacaktır. 
Az evlendik, çok boşandık!..

TÜİK 2010 yılı 1. dönem evlenme ve boşanma istatistiklerini açıkladı.2010'nun Ocak-Şubat Mart dönemini kapsayan ilk çeyreğinde, bir önceki yıla kıyasla evlenmelerde düşüş, boşanmalarda artış gözlendi.

Buna göre, Ocak-Mart döneminde 96 bin 841 çift evlendi, 30 bin 773 çift boşandı.
2009 yılı ilk çeyreğine kıyasla evlenme sayısında yüzde 9,9 azalma meydana geldi. Geçen yıl, söz konusu dönemde 107 bin 524 çift evlenmişti.

Evlenme sayısında oransal olara
k en büyük düşüş yüzde 22,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşti. Güneydoğu Anadolu'da geçen yıl Ocak-Mart döneminde 19 bin 423 olan evlenme sayısı, bu yıl 15 bin 45'e geriledi.
Evlenme sayısında artış gözlenen tek bölge, yüzde 1,5 ile Batı Karadeniz oldu.


ERKEKLERDE ORTALAMA YAŞ 26,1, KADINLARDA 22,7

2010'nun Ocak-Mart döneminde ilk kez evlenen çiftler arasındaki ortalama yaş farkı 3,4 olarak hesaplandı.
Ortalama ilk evlenme yaşı erkekler için 26,1, kadınlar için 22,7 oldu.
En yüksek ortalama ilk evlenme yaşı, erkeklerde 26,8, kadınlarda 23,6 ile İstanbul Bölgesinde görüldü. En düşük ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 25, kadınlarda ise 21,5 ile Orta Anadolu Bölgesinde gözlendi.


BOŞANMA

2010'nun 1.Döneminde 30 bin 773 çift boşandı.

Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8'lik artış görüldü. 2009 Ocak-Şubat-Mart sürecinde 29 bin 372 çift boşanmıştı.

Boşanma sayısında en fazla artış, yüzde 13,2 ile Doğu Marmara Bölgesinde gözlendi.

Söz konusu dönemde boşanma sayısında en büyük düşüş (yüzde 5,6), evlenmede artışın görüldüğü tek bölge olan Batı Karadeniz'de gerçekleşti.


BOŞANMALARIN YÜZDE 40,4'Ü İLK 5 YILDA GÖRÜLÜYOR
Yılın ilk çeyreğinde meydana gelen boşanmaların yüzde 40,4'ü evliliğin ilk 5 yılı içinde, yüzde 24,3'ü ise 16 yıl ve daha fazla süre evli olan çiftlerde görüldü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder